Verslag van een leiderschaps-retreat op de Atlantische Oceaan

Het schip in

Op 7 mei 2017 vlieg ik naar Panama. Twee dagen later, na een indrukwekkend bezoek aan Panama met z’n fameuze kanaal en regenwoud scheep ik met mijn groep in op het schip dat ons thuis is voor de komende 14 dagen, en dat ons naar de overkant van de Atlantische Oceaan brengt, naar Lissabon.
Na een nacht varen doemt uit het niets de Colombiaanse stad Cartagena op. We bezoeken de oude stad en het pittoreske strand met oude vissershutjes en bootjes. Ik zie groepjes mannen met brommertjes op het strand bij de Eco-bootjesverhuur, flamingo’s, pauwen, papegaaien, leguanen en aapjes. Ik ben op slag verliefd op dit relaxte Latijns-Amerikaanse land.

Ticket to the tropics

De volgende twee dagen varen we op volle zee richting Sint Maarten. Wat een rust. Geen stress, wel wifi, dus afkicken in mijn eigen tempo, nog wat contact onderhouden met de wal aan de overkant van de plas en wat werken. Onze eerste workshop start midden op zee. Na twee excursiedagen in het caraïbisch gebied, waarbij we Sint Maarten en Antigua aandoen, vertrekken we vanaf dit laatste eiland voor de 7 daagse oversteek naar de andere kant van de Atlantische Oceaan.

De oversteek van de Atlantische Oceaan

Vanuit mijn patrijspoortje zie ik waar ik kijk alleen maar water. Na 3 dagen begeeft de satellietverbinding het, waardoor contact met de wal onmogelijk is. Ik kijk vanuit gewoonte nog op mijn mobiel, en realiseer me dan dat dit geen zin heeft. Met het ‘excuus’ dat ik er ook foto’s en filmpjes mee maak, draag ik het ding de hele dag mee. Ach… patronen…

Zeker twee dagen kan ik mijn draai niet goed vinden. Gelukkig kan ik mijn gevoel goed delen in de groep. Het blijkt dat ik niet de enige ben die zichzelf tegenkomt op zee. Dat lucht op! Grappend vraag ik of iemand mijn comfortzone gezien heeft. Het antwoord luidt, dat die waarschijnlijk van boord gewaaid is, en nu rondzwerft op de Atlantische Oceaan. Iedereen heeft zo z’n eigen proces en hierdoor wordt het groepsgevoel alleen maar sterker.

Mijn dagen aan boord

Sporten met uitzicht op het knalblauwe water en een eindeloze horizon. Water overal waar je kijkt. Ontbijten in de zon aan dek. Mijn idelale plek is de 360 graden bar met rondom uitzicht op zee. Hier vinden de workshops plaats en schrijf ik voor het eerst in lange tijd geconcentreerd en gefocussed mijn plannen uit. Twee jaar later zal blijken dat hier de basis lag voor mijn inmiddels verschenen leiderschapsboek Leiders van Betekenis.

De werking van een gelijkgestemde groep had ik volledig onderschat, maar die is zeer krachtig. Iedereen is vrij om te doen en laten wat hij wil, los van de vaste programma onderdelen, zoals samen dineren en de workshops. We treffen elkaar spontaan voor de lunch, of in het zonnetje op het dek met een cocktail. We spreken over zaken die ons bezig houden en op een of andere manier zijn deze gesprekken diepgaander en persoonlijker dan thuis. Ondanks dat we elkaar eigenlijk alleen maar van de ervaringen tijdens de reis kennen, is er snel vertrouwen en begrip.

Een belangrijke boost

Dit programma op zee leverde mij in korte tijd veel rendement en diepgang op. Iets, dat in het normale bestaan lastig is, omdat de tijd, rust, en mogelijkheid om echt afstand te nemen daarvoor ontbreekt. En die rust … die kun je echt nergens zo ervaren als tijdens een meerdaags retreat waar je in contact staat met de elementen van de natuur. Dat doet echt iets met je! Je voelt je hierdoor ook dichter bij jezelf, waardoor de ontwikkeling die je doormaakt ook echt goed landt.

>> Ook ongestoord aan de slag met jouw ontwikkeling op een mooie locatie in Nederland? Kijk dan naar het leiderschapsretreat  van het inTouch HRM Leiderschaps-lab. Hierin staan lef, leren en leiderschap centraal.