Verslag van 7 dagen Atlantische Oceaan en een persoonlijke transformatie

Het schip in

Op 7 mei 2017 vlieg ik naar Panama voor een persoonlijk coachingsprogramma. Twee dagen later na bezoek van Panama met z’n fameuze kanaal en regenwoud scheep ik met mijn groep in op het schip dat ons thuis is voor de komende 14 dagen, en dat ons naar de overkant van de Atlantische Oceaan zal brengen, naar Lissabon. En wat een reis wordt dat!
Na een nacht varen doemt uit het niets Cartagena, Colombia op. We bezoeken de oude stad en het pittoreske strand met oude vissershutjes en bootjes. Ik zie groepjes mannen met brommertjes op het strand bij de Eco-bootjesverhuur, flamingo’s, pauwen, papegaaien, leguanen en aapjes. Ik ben op slag verliefd op dit relaxte Latijns-Amerikaanse land.

Ticket to the tropics

De volgende twee dagen varen we op volle zee richting Sint Maarten. Wat een rust. Geen stress, wel wifi, dus afkicken in mijn eigen tempo, nog wat contact onderhouden met de wal aan de overkant van de plas en wat werken. Onze eerste workshop start.

Twee excursiedagen volgen op Sint Maarten en Antigua, typische Caraïbische eilanden.  Vanuit Antigua kiezen wij zee voor een aansluitende periode van 7 dagen en neem ik afscheid van mijn wifi en walcontact.

De oversteek van de Atlantische Oceaan

Ik heb nog nooit zo lekker geslapen als tijdens mijn 7 daagse oversteek op zee. Vanuit mijn patrijspoortje zie ik waar ik kijk alleen maar water. Na 3 dagen begeeft de satellietverbinding het, waardoor contact met de wal onmogelijk is. Ik kijk vanuit gewoonte nog op mijn mobiel, en realiseer me dan dat dit geen zin heeft. Met het excuus dat ik er ook foto’s en filmpjes mee maak, draag ik het ding de hele dag mee. Ach… patronen…

Maar na 4 dagen kan ik er echt niet meer omheen: ik word met mezelf geconfronteerd, en niet zo zuinig ook! Zeker twee dagen kan ik mijn draai niet vinden, daarna gooi ik het in de groep. Het blijkt dat ik niet de enige ben die tegen haar grenzen aanloopt. Dat lucht op! Grappend vraag ik of iemand mijn comfortzone gezien heeft. Het antwoord luidt, dat die waarschijnlijk van boord gewaaid is, en nu rondzwerft op de Atlantische Oceaan. Iedereen heeft zo z’n eigen proces en hierdoor wordt het groepsgevoel alleen maar sterker.

Mijn dagen aan boord

Ik start in de sportzaal, op de loopband met uitzicht op de slipstream van het schip, knalblauw water en een knalblauwe horizon. Water overal waar je kijkt. Dan ontbijten in de zon aan dek en door naar de 360 graden bar met rondom uitzicht op zee. Hier vinden de workshops plaats en schrijf ik voor het eerst in lange tijd geconcentreerd en gefocussed mijn plannen uit. het is er ook zalig rustig en ik lees de nog ongelezen e-books op mijn e-reader.

Het sparren met mijn groepsgenoten doet ook veel voor mij. De werking van een gelijkgestemde groep had ik volledig onderschat, maar die is zeer krachtig. Iedereen is vrij om te doen en laten wat hij wil, los van de vaste programma onderdelen, zoals samen dineren en de workshops. We treffen elkaar spontaan voor de lunch, of in het zonnetje op het dek met een  cocktail. We spreken over zaken die ons bezig houden en op een of andere manier zijn deze gesprekken diepgaander en persoonlijker dan thuis. Ondanks dat we elkaar eigenlijk alleen maar van de ervaringen tijdens de reis kennen, is er snel vertrouwen en begrip.

Een belangrijk besluit

En zo sta ik uiteindelijk na die 7 heftige maar mooie dagen – na een tussenstop op Madeira – in Lissabon aan wal. Met aan boord genomen besluiten over mijn business. En een boost van mijn persoonlijk leiderschap. En… last but not least: een aantal ondernemersvrienden rijker.

Dit programma op zee leverde mij in korte tijd veel rendement en diepgang op. Iets, dat in het normale bestaan lastig is, omdat de tijd, rust, en mogelijkheid om echt afstand te nemen daarvoor ontbreekt. En die rust … die kun je echt nergens zo ervaren als op zee. Waar je ’s nachts op het dek kunt lopen om de sterren te zien, waar je overdag op datzelfde dek de dolfijnen kunt zien mee zwemmen met de boot. Dat doet echt iets met je! Je voelt je zo dicht bij de natuur, en daardoor ook dichter bij jezelf.

Ik heb na het zelf ervaren van dit coachingsprogramma op zee besloten dit ook mogelijk te maken voor andere leiders.  Van 14-27 April 2018 organiseer ik vanuit inTouch HRM een leiderschapscruise van Santo Domingo naar Lissabon, waarin ontwikkeling van persoonlijk leiderschap centraal staat.

After cruisedip

Uiteindelijk heb ik nog een week rondgelopen met het gevoel dat ik het leven aan boord, de rust, het heerlijke eten, de zee, maar vooral de intieme en vertrouwelijke sfeer met de groep aan boord enorm miste. Wat hebben we in korte tijd veel gezien, beleefd, gedeeld. Enorm gelachen, maar ook onze eigen dieptepunten beleefd, en over onze grenzen gestapt.

Dit verhaal geeft je slechts een indruk hoe het echt was. Ik kan je alleen adviseren dat je het zelf moet gaan ervaren. Tenminste, als je in korte tijd een persoonlijke ontwikkeling wilt doormaken die blijvend is en zo intens, dat je er wel door in beweging moet komen!  Mijn ervaring was in elk geval dat je op zee in korte tijd een enorme boost kan doormaken in je persoonlijke ontwikkeling en dat dit leidt tot een blijvende transformatie en versnelling van jouw persoonlijke groei.

>> Ook een transformatie doormaken en werken aan jouw persoonlijk leiderschap? Kijk hier voor info over de leiderschapscruise 2018.