5 tips om als leider beter te presteren

Teams opereren steeds vaker binnen een grillige, onzekere, complexe en onvoorspelbare wereld. Als leider faciliteer je jouw team hun krachten te benutten, motiveer je en verbind je hen met de organisatie. 5 manieren om direct invloed te hebben op de resultaten van jouw team, en daarmee als leider beter te presteren.

1. Herkenbare missie

Wat is het doel, “de purpose” van je organisatie of, naar Simon Sinek: wat is de WHY? Ga hier vooral niet alleen met de Raad van bestuur of het hoger management over brainstormen, maar betrek organisatie breed mensen bij het formuleren van de missie. Door bijvoorbeeld storytelling in te zetten kan het verhaal, de gemeenschappelijke droom àchter de missie, de zogenaamde “why” met elkaar worden gevonden.

Op die manier gaan mensen zich herkennen in- en verbinden aan- de uiteindelijk opgestelde missie, en het hogere doel dat die missie moet dienen. En dat zorgt dat ze het gevoel hebben aan iets te mogen werken dat “groter is dan zijzelf”, waardoor het team maar ook de hele organisatie vleugels krijgt. Overigens is daar niks zweverigs aan, getuige de vele succesvolle organisaties die ruimte geven aan dromen om hun missie te bepalen, zoals o.a. Buurtzorg, Aldowa en Hutten.

2. Geef talent de juiste omgeving

Toen ik nog als HR manager werkte, was het speerpunt in de HR agenda ‘de juiste mensen op de juiste plek, op het juiste moment”. Dat leek simpel, maar wat vaak mis ging, was goede mensen behouden. Mensen gingen ambitieus van start maar liepen verderop in hun loopbaan vast omdat ze niet tot hun recht kwamen op de plek waar ze zaten. En dan gingen ze weg. In de exitgesprekken bleek dat er onvoldoende oog was geweest hiervoor bij de leiding. Soms waren we nog op tijd en dan bleek: een simpele verplaatsing naar een beter passende omgeving maakte dat ze tot volle ontwikkeling konden komen, en hun talenten volledig werden benut.

Zorg dat je weet waar jouw mensen behoefte aan hebben om het beste uit zichzelf te kunnen halen en benut talent. En lukt dat niet op de plek waar ze zitten, zoek dan tijdig een betere plek. De juiste persoon op de juiste plek levert goud op, en dat is jouw verantwoordelijkheid als leider: je team, maar uiteindelijk de organisatie laten excelleren!

3. One size fits one

In de bonustijd was het altijd een drukte van belang op de HR afdeling. Partners waren druk met hun lijstjes en afstemmingsronden. Met de bonus werd beoogd mensen te motiveren door hen te belonen voor goed werk. Maar daar ging het vaak mis. Want niet alle medewerkers waren even gevoelig voor een financiële vergoeding. En voor anderen was het nooit genoeg. Kortom: het werd in de bonustijd zeer helder dat er verschil was in waar mensen door gemotiveerd werden, en in verwachtingen over beloning van goed werk.

Scheer mensen in jouw team niet over één kam, maar kijk wat iemand motiveert, schat verwachtingen in en “manage” die. Je bereikt tevens beter resultaat als je medewerkers individueel benadert en aanstuurt op een manier die het beste bij hen past.

4. Stuur mensen aan op sterktes

Dit punt gaat over dat jongetje dat thuiskwam met allemaal negens op z’n rapport behalve één vijf voor wiskunde. En dat die ouders dan zeiden: voor wiskunde moet je nog wat harder werken, zonder enige lof voor de negens op dat rapport. De motivatie om het dan goed te doen verandert in frustratie omdat dat ene punt maar niet wil lukken.

Einstein drukte het nog anders uit: “If you judge a fish by climbing a tree, it will feel stupid all its life”

En zo werkt het ook in jouw team. Je bereikt het meeste door mensen te stimuleren en uit te nodigen op hun kracht, en het blijven verbeteren daarvan. Leer je team om elkaar onderling te stimuleren en coachen, elkaar aan te vullen op sterktes. Dat maakt dat het team zelf leert te sturen op topprestaties. Op die manier draagt iedereen het beste bij aan het resultaat van de organisatie en is men maximaal gemotiveerd om ook in lastige tijden het beste te geven, en ook meer werkgeluk te ervaren, wat zich vertaalt naar minder verzuim en verloop van goede mensen.

5. Leg de lat steeds hoger

Jouw rol als leider is volop in beweging, het belang van jouw eigen ontwikkeling hierin mag je niet onderschatten. Vind je het bijvoorbeeld lastig om mensen te coachen en zelf het antwoord te laten vinden, in plaats van ze iets te vertellen, wat ook nog eens tijd bespaart? Dat voelt niet altijd comfortabel. Om verder te komen moet je vanuit je sterktes blijven ontwikkelen, en af en toe iets doen wat buiten je comfortzone ligt. Je put je energie uit dingen die al goed gaan, en je kijkt terug op wat je al bereikt hebt. Er is geen tijd voor zelfgenoegzaamheid, wel voor samen genieten en vieren van successen.

Last but not least

Jij bent als leider belangrijk voor jouw team. Maar… het gaat niet om status of ego. Realiseer je dat mensen jou als voorbeeld zien. Onechtheid wordt uiteindelijk afgestraft. Het succes van jouw team staat en valt met jouw vermogen om authentiek te zijn, jezelf als mens te laten kennen. Practice what you preach.

Dit is uiteindelijk wat jou verbindt met jouw team. Dit zorgt dat mensen zich onderling verbinden, er vertrouwen ontstaat, mensen elkaar beter maken door eerlijk te zijn, elkaar accountable houden en met elkaar werken aan een optimale prestatie.

>> Aan de slag met jouw ontwikkeling of die van jouw team? Neem contact op. Lees meer over leiderschap in verandering in het leiderschapsboek Leiders van Betekenis.

Deel deze post via:

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Ook interessant: