De feestdagen komen er weer aan. Voor velen een tijd om na een extra drukke tijd even terug te schakelen, te bezinnen en bij te lezen. Mocht je nog geen keuze hebben gemaakt, kijk dan eens naar mijn persoonlijke e-reader lijstje hieronder. Als leiderschapcoach zoek ik in aanvulling op mijn eigen coaching en opleiding ook inspiratie in boeken van o.a. de onderstaande schrijvers.

Tip 1: Jan van Setten – Hoe krijg ik ze zover?

Dit boek leest lekker weg. Jan van Setten vertelt zijn verhaal over motivatie met humor, en op een nuchtere, recht voor z’n raap manier. Wat zijn de elementen die zorgen dat je als leider draagvlak krijgt bij jouw team? Hij gebruikt hierbij heldere praktische voorbeelden. De tomtom van leiderschap heeft volgens Jan twee punten nodig:  waar sta je voor en waar ga je voor. Zonder die twee punten krijg je jouw team niet in beweging naar het punt waar je ze hebben wilt. Aanrader als je snel wilt weten “hoe je ze zover krijgt”.

Tip 2: Richard Stengel – Mandela, over leven, liefde & leiderschap

Dit boek staat nog op mijn eigen leeslijst, omdat ik er nog niet aan toe gekomen was. Ik verheug me er enorm op om dit boek, met inspirerende levenslessen van Nelson Mandela te gaan lezen.  Richard Stengel schreef het boek op basis van intieme gesprekken met Mandela. Volgens Stengel is Mandela “wellicht de laatste werkelijke held van deze planeet”.  De ondertitel belooft een openhartig inkijkje in het leven en de ziel van deze “held”.

Tip 3: Roger Nierenberg – Maestro, a surprising story about leading by listening

De eerste Engelstalige op de lijst. Ik ben er op dit moment in bezig. Het vertelt het verhaal over een CEO die door de vioolleraar van zijn dochter bij een dirigent komt, en zich verbaast over hoe deze in staat is om het orkest schijnbaar zonder zijn aansturing de mooiste muziek te laten maken. Het komt aan op een principe, dat te maken heeft met luisteren, vertrouwen geven, visie en een open mind als leider. Wat een mooie metafoor voor persoonlijk leiderschap! Schrijver van het boek, Roger Nierenberg, is de creator van de methode waarbij hij mensen uitnodigt om in een Symphonie orkest plaats te nemen en te ervaren hoe musici en dirigent samen problemen oplossen. Een aanrader voor leiders die willen leren leiden door te luisteren.

Tip 4:  Simon Sinek – Find your why

Ooit zag ik een TEDx Talk van deze schrijver, Simon Sinek. Titel van zijn eerste boek was “Start with Why”, en dit werd direct een bestseller. Het vervolg op “Start with Why”, kwam deze zomer uit. Ook dit boek staat klaar op mijn e-reader.  Deze nieuwe bestseller  pikt op waar het eerste boek was gebleven, namelijk als je weet waarom je dingen doet, en je diepere drijfveren hebt onderzocht, hoe je die kunt gaan implementeren in je dagelijkse werk en leven. En hoe je daarbij ook anderen, bijvoorbeeld jouw team, kunt inspireren. Het boek staat volgens de uitgever “bol van de oefeningen, illustraties, en actie stappen naar succes en een voldoening gevend (werk) leven”. Hoewel het natuurlijk een Amerikaans boek is en daarmee voor ons nuchtere Hollanders misschien nét een beetje over de top,verwacht ik met een schrijver als Simon Sinek toch zeker ook bruikbare tips.

Tip 5: David Hutches – Shadows of the Neanderthal, Illuminating the Beliefs that limit Our Organizations

Dit boekje vormt de hekkensluiter van mijn e-reader lijstje voor de kerst. De uitgever schrijft het volgende: “Reis mee met “Boogie de Caveman” op zijn hilarische reis naar de ontdekking van zijn eigen en andermans verborgen overtuigingen (mentale modellen).” Dit boek gaat over open communicatie in organisaties. Ondanks dat het een oldie is uit 1999, lijkt het mij een interessant boekje ( 92 blz) en daarmee een ludieke aanvulling op de lijst.

>> Een sparringpartner nodig bij jouw ontwikkeling? Neem  contact op voor de mogelijkheden van leiderschapcoaching.