De keuze uit bestaande en nieuw verschenen leiderschapsboeken is groot. Daarom hieronder een kleine top 5 van leiderschapsboeken die je gelezen moet hebben. Allen te verkrijgen in de betere boekhandels zoals Donner (Rotterdam), Scheltema (Amsterdam) of online via Managementboek.nl

Tip 1: Brené Brown – Durf te leiden

Wat een geweldig nieuw boek is dit over leiderschap vanuit kwetsbaarheid. Brené Brown, Amerikaanse hoogleraar Leiderschap en Organisatieontwikkeling, heeft inmiddels meerdere boeken op haar naam staan waarin zij op zeer toegankelijke wijze haar visie beschrijft, onderbouwd vanuit wetenschappelijk onderzoek en ervaringen en gesprekken met mensen bij talloze organisaties. Wat mij raakt in haar nieuwste boek is de link die zij legt naar kwetsbaarheid als basis om vertrouwen te kunnen opbouwen als leider van je team of organisatie. Daarbij is kwetsbaarheid in haar ogen vooral open zijn over je ervaringen in het werk, delen wat je lastig vindt aan een situatie en daarover het echte gesprek aangaan. Kwetsbaarheid gaat over inleven in anderen, in wat iets voor een ander betekent en dit benoemen. Geen zaken achterhouden om iemand te beschermen, maar eerlijkheid en duidelijkheid. En tenslotte durven om vanuit een neutrale positie te onderzoeken, niet vanuit eigen visie en standpunten maar vanuit ‘niet weten’ en openstaan voor de visie van de ander, controle loslaten en daarbij de acceptatie van onzekerheid en onduidelijkheid. Een enorm mooi boek om niet alleen te lezen maar ook te blijven herlezen.

Tip 2: Jan van Setten – Hoe krijg ik ze zover?

Jan van Setten stond al eerder in mijn top 5, en blijft daar ook dit jaar in staan. Dit boek leest lekker weg. Jan van Setten vertelt zijn verhaal over motivatie met humor, en op een nuchtere, recht voor z’n raap manier. Wat zijn de elementen die zorgen dat je als leider draagvlak krijgt bij jouw team? Hij gebruikt hierbij heldere praktische voorbeelden. De tomtom van leiderschap heeft volgens Jan twee punten nodig: waar sta je voor en waar ga je voor. Zonder die twee punten krijg je jouw team niet in beweging naar het punt waar je ze hebben wilt. Aanrader als je snel wilt weten “hoe je ze zover krijgt”.

Tip 3: Roger Nierenberg – Maestro, a surprising story about leading by listening

Hoewel dit boek al in 2009 is verschenen, staat het wederom op de lijst. Een prachtig verhaal over luisteren en feedback geven als leider van een team professionals. Het boek vertelt het verhaal over een CEO die door de vioolleraar van zijn dochter bij een dirigent komt, en zich verbaast over hoe deze in staat is om het orkest schijnbaar zonder zijn aansturing de mooiste muziek te laten maken. Het komt aan op een principe, dat te maken heeft met luisteren, vertrouwen geven, visie en een open mind als leider. Wat een mooie metafoor voor persoonlijk leiderschap! Schrijver van het boek, Roger Nierenberg, is de creator van de methode waarbij hij mensen uitnodigt om in een Symphonie orkest plaats te nemen en te ervaren hoe musici en dirigent samen problemen oplossen. Een aanrader voor leiders die willen leren leiden door te luisteren.

Tip 4: Ben Kuiken – de Zinmakers

Dit boek uit 2018 vormt m.i. een belangrijke bijdrage aan een effectieve manier waarop leiders naar hun organisatie en teams zouden kunnen kijken. Ben Kuiken gaat in op begrippen als praktische wijsheid en hernieuwde aandacht voor wederzijdse afhankelijkheid. Hij beschrijft de toenemende complexiteit van de samenleving, waarin naar zijn idee mensen het besef van hun onderlinge verbondenheid zijn kwijtgeraakt en zich ook niet meer voldoende realiseren dat ze afhankelijk zijn van elkaar en van de natuurlijke hulpbronnen van de wereld. Kuiken stelt dat we de grote verhalen niet meer vertellen, over waar het om moet gaan. Zijn vertaling naar de wereld van leiderschap betreft de illusie van controle die leiders en managers los zouden moeten laten. In plaats daarvan moeten ze samen met hun medewerkers een nieuw verhaal bedenken, waarmee ze proberen betekenis te geven aan de gebeurtenissen om hen heen. In dit proces moeten ze de ruimte geven aan de professionele kennis en ervaring van hun mensen.

Tip 5: Petra Otten – Leiders van Betekenis. Een no-nonsense kijk op hedendaags leiderschap

Een nieuwkomer in de top 5 van leiderschapsboeken. Het boek is op de valreep van 2019 uitgekomen, in november. Leiders van betekenis beschrijft wat hedendaags leiderschap vraagt van leiders in organisaties en wat dit betekent voor hun leiderschapscompetenties. In een ‘verandering van tijdperk’ is leiderschap niet langer voorbehouden aan de ‘happy few’ leiders van organisaties. Leiderschap, in de vorm van persoonlijk leiderschap is nodig op alle plekken in organisaties. Leiderschaps- en teamcoach Petra Otten geeft aan de hand van theorie en praktijk haar visie op hoe leiders effectief kunnen blijven vanuit een leiderschapspositie die niet langer gebaseerd is op macht, maar op de betekenis die ze samen met hun teams creëren. Leiderschap van betekenis als antwoord op de veranderende context van organisaties, waarin making meaning staat naast making money. Een praktisch en nuchter geschreven boek, inspirerend en gebaseerd op bewezen theorieën en boordevol praktische voorbeelden op basis van ruim vijfentwintig jaar ervaring van de auteur.

>> Wil je ondersteuning bij jouw ontwikkeling als leider of bij ontwikkeling van jouw team? Neem contact op.